Η Ιστορία της Κρήτης Εξώφυλλο3
Ρωμαϊκή Εποχή στην Κρήτη1

Ρωμαϊκή Εποχή στην Κρήτη

 Η Ρωμαϊκή Εποχή στην Κρήτη σηματοδότησε μια σημαντική περίοδο της ιστορίας του νησιού. Το νησί προσαρτήθηκε από τη Ρώμη το 67 π.Χ., μετά από μια σειρά πολέμων μεταξύ της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και της κυρίαρχης δύναμης του νησιού, του Μινωικού πολιτισμού. Κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία, η Κρήτη ευημερούσε και αναπτύχθηκε ως σημαντικό κέντρο εμπορίου στην ανατολική Μεσόγειο.
 Την Κρήτη διοίκησε ένας πραίτορας, τον οποίος διόριζε η Ρωμαϊκή Σύγκλητος. Επίσης, χώρισαν το νησί σε τέσσερις επαρχίες, η καθεμία με τον δικό της κυβερνήτη. Η σημαντικότερη από αυτές τις επαρχίες ήταν η επαρχία της Κυρηναϊκής, η οποία περιλάμβανε τις πόλεις Γόρτυνα, Κνωσό και Λυττό. Ο Ρωμαίος κυβερνήτης της Κυρηναϊκής ήταν υπεύθυνος για τη διατήρηση του νόμου όπως επίσης και της τάξης, τη συλλογή φόρων και την επίβλεψη του εμπορίου και του εμπορίου.
 Επίσης, ένα από τα πιο αξιόλογα ρωμαϊκά κτίσματα του νησιού ήταν το υδραγωγείο της Λυττού, το οποίο υδροδοτούσε την πόλη της Λυττού. Το έχτισαν τον 1ο αιώνα μ.Χ. και το θεωρούσαν ως ένα μηχανολογικό θαύμα της εποχής του. Ένα άλλο σημαντικό ρωμαϊκό οικοδόμημα στο νησί ήταν το αμφιθέατρο της Γόρτυνας, το οποίο μπορούσε να φιλοξενήσει ταυτόχρονα
έως και 6.000 θεατές.

  Επιπλέον, το εμπόριο άκμασε κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή και η Κρήτη έγινε σημαντικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου. Το νησί εξήγαγε ελαιόλαδο, κρασί και υφάσματα και εισήγαγε είδη πολυτελείας όπως μετάξι και μπαχαρικά από την ανατολή. Το ρωμαϊκό λιμάνι της Γόρτυνας ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνέδεε την Κρήτη με άλλα μεγάλα εμπορικά κέντρα της περιοχής, όπως η Αλεξάνδρεια και η Ρώμη.

Ο Χριστιανισμός στην Ρωμαϊκή εποχή

Η Ρωμαϊκή Εποχή στην Κρήτη είδε επίσης την εξάπλωση του Χριστιανισμού στο νησί. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Κρήτη τον 1ο αιώνα μ.Χ. και κήρυξε το Ευαγγέλιο, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική κοινότητα στο νησί. Επίσης, το νησί έγινε σημαντικό κέντρο του χριστιανισμού στην ανατολική Μεσόγειο. Πολλές παλαιοχριστιανικές εκκλησίες καθώς και μοναστήρια χτιστήκανε στο νησί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 Η Ρωμαϊκή Εποχή στην Κρήτη τελείωσε τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν το νησί κατακτήθηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ωστόσο, η κληρονομιά της ρωμαϊκής κυριαρχίας είναι ακόμα φανερή στο νησί ακόμα σήμερα, με τη μορφή των εντυπωσιακών ρωμαϊκών δομών του, της πλούσιας πολιτιστικής του κληρονομιάς και της ακμάζουσας οικονομίας του.

Ρωμαϊκή Εποχή στην Κρήτη

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Μυθολογία

Νεολιθική Εποχή

Προανακτορική

Ανακτορική

Γεωμετρική Εποχή

Ελληνιστική Εποχή

Ρωμαϊκή Εποχή

Ρωμαϊκή Εποχή στην Κρήτη

Βυζαντινή Εποχή

Ενετοκρατία

Τουρκοκρατία

Ιστορικά Πρόσωπα