Παγκρητική Ελλάδος Παραδοσιακοί Κρητικοί Χοροί2
Παγκρητική Ελλάδος Παραδοσιακοί Κρητικοί Χοροί
Παγκρητική Ελλάδος Παραδοσιακοί Κρητικοί Χοροί1
Παγκρητική Ελλάδος Παραδοσιακοί Κρητικοί Χοροί3

Παραδοσιακοί Κρητικοί Χοροί

Οι παραδοσιακοί κρητικοί χοροί αποτελούνε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς του νησιού. Παράλληλα μεταδίδουνε αυτούς τους χορούς από γενιά σε γενιά και τα χορεύουνε για αιώνες κατά τη διάρκεια διαφόρων εορτασμών, όπως γάμους, θρησκευτικές γιορτές και άλλες σημαντικές κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και τα ονόματά τους:

Πεντοζάλι: Είναι ο πιο διάσημος κρητικός χορός, αλλά και ο πιο ενεργητικός. Ο χορός αποτελείτε συνήθως από άνδρες και γυναίκες, που είναι χέρι χέρι σε μεγάλο κύκλο και κάνουν γρήγορα βήματα.

Σιγανός: Αυτός ο χορός είναι πιο αργός και πιο χαλαρός από το Πεντοζάλι. Χορεύεται χαρακτηριστικά από ζευγάρια, που κινούνται με κυκλικές κινήσεις και κάνουν ομαλά και χαριτωμένα βήματα.

Μαλεβιζιώτης: Ο χορός αυτός πήρε το όνομά του από το χωριό Μαλεβίζι στην κεντρική Κρήτη. Ο χορός αποτελείτε από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο, με τους άνδρες να κρατούνε μαντήλια που κουνούν στον αέρα καθώς χορεύουν.

Σούστα: Ομοίως και αυτόν τον χορό το χορεύουνε κυκλικά και το χαρακτηριστικό του είναι το γρήγορο και ζωηρό τέμπο του. Συνήθως ο χορός αποτελείτε από άνδρες και γυναίκες.

Χανιώτης: Αυτός ο χορός πήρε το όνομά του από την πόλη των Χανίων στη δυτική Κρήτη. Ο χορός αποτελείτε χαρακτηριστικά από άνδρες και γυναίκες σε σειρά, οι οποίοι εκτελούν μια σειρά από απλά αλλά κομψά βήματα.

Συρτός: Είναι ένας αργός και χαριτωμένος χορός που συνήθως το χορεύουνε σε ζευγάρια.

Πηδηχτός: Είναι ένας χορός που το χορεύουνε συνήθως από άνδρες. Περιλαμβάνει περίπλοκες και γρήγορες κινήσεις και συχνά συνοδεύεται από παραδοσιακά κρητικά όργανα όπως η λύρα και το λαούτο.

Γεράνος: Αυτός ο χορός πήρε το όνομά του από το πουλί γεράνο και αποτελείτε από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο. Οι χορευτές κάνουνε αργές κινήσεις και με χάρη, μιμούμενοι τις κινήσεις ενός γερανού. Είναι ένας ιδιαίτερα αρχαίος χορός και παίζουνε στην Κρήτη εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους πολλούς παραδοσιακούς κρητικούς χορούς που χορεύουνε ακόμα και σήμερα στο νησί. Κάθε χορός έχει το δικό του μοναδικό στυλ και χαρακτήρα, και όλοι αντικατοπτρίζουνε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.

Ταλίμια κάνεις στο χορό, γι’ αυτό σου το δηλώνω, πως παίζω λύρα ολονυχτής, για να σε καμαρώνω.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Μουσική

Χορός

ΧΟΡΟΣ ΣΗΤΕΙΑ - CAVALIERO

Φορέσια

Διατροφή