Η Ιστορία της Κρήτης Εξώφυλλο3

Σημαντικές Προσωπικότητες της Κρήτης

Ιστορικά πρόσωπα της Κρήτης Ελευθέριος K. Βενιζέλος
Σημαντικές Προσωπικότητες της Κρήτης

Ελευθέριος K. Βενιζέλος

 Ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος (1864-1936) ήταν ένας εξέχων Έλληνας πολιτικός και πολιτικός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας πολλές φορές και είναι ευρέως γνωστός ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες
της ελληνικής πολιτικής στον 20ό αιώνα.
 Ο Βενιζέλος, γεννημένος στα Χανιά της Κρήτης που ήταν τότε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σπούδασε στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Γαλλία, όπου σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Το 1897 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την πολιτική, προσχωρώντας στο φιλελεύθερο κόμμα.
 Το 1905 ο Βενιζέλος έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης που εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, τη δημόσια διοίκηση καθώς και την οικονομία. Εκσυγχρόνισε επίσης τον ελληνικό στρατό και ενίσχυσε τους διπλωματικούς δεσμούς της χώρας με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.
 Είναι περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στην εμπλοκή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1915, αποφάσισε να συμπαραταχθεί με τις δυνάμεις της Αντάντ (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) ενάντια στις Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία). ). Η απόφαση αυτή ήταν καθοριστική για την έκβαση του πολέμου στα Βαλκάνια, καθώς η είσοδος της Ελλάδας στο πλευρό της Αντάντ επέτρεψε στους Συμμάχους να εδραιώσουνε μια βάση στην περιοχή.
 Μετά τον πόλεμο, ο Βενιζέλος συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική πολιτική, προωθώντας κοινωνικές όπως επίσης και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζοντας την εδαφική επέκταση της χώρας. Το 1923 υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και καθόρισε επίσης τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σημαντικές Προσωπικότητες της Κρήτης

Σταύρος Καλλέργης

 Ο Σταύρος Καλλέργης γεννημένος το 1865 στο Χουμέρι Μυλοπόταμου Κρήτης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, διετέλεσε πληρεξούσιος της Κρητικής Πολιτείας και εξέδωσε επίσης την
σοσιαλιστική εφημερίδα.
Ο πατέρας του καταγγέλθηκε από τις Οθωμανικές αρχές ότι πολέμησε στο Αρκάδι, γι’ αυτό τον λόγο όταν ήταν μικρός, αυτός και η οικογένειά του καταφύγανε στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε σε ένα πλούσιο και συντηρητικό περιβάλλον, ένας από τους καθηγητές του τον μύησε στις σοσιαλιστικές ιδέες ενώ ήταν ακόμη μαθητής γυμνασίου. Ασχολήθηκε επίσης έντονα με το φοιτητικό κίνημα κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, όπου γνώρισε τον Ρόκο Χοϊδά και τον Πλάτωνα Δρακούλη. Ο Καλλέργης ήταν επίσης υπέρμαχος ενός επαναστατικού σοσιαλιστικού προγράμματος που περιλάμβανε ελευθερία λόγου και συνείδησης, 8ωρη εργάσιμη ημέρα, κατώτατο μισθό και κυριακάτικες αργίες.
 Αν και ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να δεχτεί το πρόγραμμά του, ο Καλλέργης εξέδωσε μια εφημερίδα με το όνομα Σοσιαλιστής, η οποία συνέβαλε στην ενοποίηση των εορτασμών της Πρωτομαγιάς τον επόμενο χρόνο.
Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για την έκδοση της εφημερίδας, αλλά αργότερα αθωώθηκε. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι, όπου γνώρισε πολλούς διάσημους ανθρώπους, όπως ο Ζαν Ζορές, ο Εμίλ Ζολά και ο Πιοτρ Κροπότκιν. Αργότερα ο Καλλέργης επέστρεψε στην Κρήτη και εξελέγη πληρεξούσιος της Κρητικής Πολιτείας και έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, έζησε στην Κρήτη από το 1905 μέχρι τον θάνατό του το 1926. Ξόδεψε την περιουσία που κληρονόμησε από τον πατέρα του για σοσιαλιστικές ανάγκες και πέθανε πάμπτωχος. Ο γιος του ήταν γνωστός ηθοποιός με το όνομα Λυκούργος Καλλέργης.

Ιστορικά Πρόσωπα της Κρήτης Σταύρος Καλλέργης
Ιστορικά Πρόσωπα της Κρήτης Νέαρχος
Σημαντικές Προσωπικότητες της Κρήτης

Νέαρχος

 Ο Νέαρχος ήταν Έλληνας ναύαρχος και εξερευνητής που έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. Είναι περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στην κατάκτηση της Περσίας από τον Μέγα Αλέξανδρο και το μετέπειτα ταξίδι του κατά μήκος του ποταμού Ινδού.
 Το 327 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος διόρισε τον Νέαρχο ως αρχηγό του ναυτικού του στόλου. Η αποστολή του Νέαρχου ήταν να εξερευνήσει καθώς και να χαρτογραφήσει την ακτογραμμή του Περσικού Κόλπου και της Αραβικής Θάλασσας. Είχε επίσης καθήκον να δημιουργήσει έναν εμπορικό δρόμο μεταξύ Ινδίας και Περσίας.
 Ο Νέαρχος απέπλευσε με τον στόλο του από την πόλη Χαρμόζεια, που βρισκότανε κοντά στο σημερινό Καράτσι του Πακιστάν. Ακολούθησε την ακτογραμμή του Περσικού Κόλπου και της Αραβικής Θάλασσας, αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις στην πορεία. Ο στόλος του πιάστηκε σε καταιγίδες, δέχτηκε επίθεση από πειρατές και αντιμετώπισε επίσης εχθρικές φυλές.
 Παρά τις δυσκολίες αυτές, ο Νέαρχος επέμεινε και τελικά έφτασε στις εκβολές του Ινδού ποταμού. Στη συνέχεια, έπλευσε στον ποταμό, κάνοντας επαφή με τοπικές φυλές και συλλέγοντας πληροφορίες για την περιοχή. Στην πορεία, συνάντησε μια ποικιλία από εξωτικά ζώα, όπως ελέφαντες και τίγρεις.
 Το ταξίδι του Νέαρχου στον Ινδό ποταμό ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα και παρείχε στον Μέγα Αλέξανδρο πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή. Ο Αλέξανδρος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με τα επιτεύγματα του Νέαρχου που του απένειμε τον τίτλο του «Ναυάρχου του Ινδού».
 Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., ο Νέαρχος επέστρεψε στην Ελλάδα. Έγραψε λεπτομερή αφήγηση για το ταξίδι του, το οποίο δυστυχώς έχει χαθεί. Ωστόσο, τα επιτεύγματά του έχουν καταγραφεί σε έργα άλλων αρχαίων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων ο Αρριανός και ο Πλούταρχος.
 Το ταξίδι του Νέαρχου ήταν σημαντικό όχι μόνο για τις γεωγραφικές του ανακαλύψεις, αλλά και για τον ρόλο του στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Ο εμπορικός δρόμος που δημιούργησε βοήθησε στη διευκόλυνση της ανταλλαγής αγαθών, ιδεών καθώς και τεχνολογιών μεταξύ των δύο περιοχών.

Σημαντικές Προσωπικότητες της Κρήτης

Άγιος Τίτος

Ο Άγιος Τίτος είναι πολιούχος του νησιού της Κρήτης στην Ελλάδα. Γεννημένος στην Αντιόχεια της Συρίας, ήταν μαθητής του αποστόλου Παύλου.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Παύλος χειροτόνησε τον Τίτο πρώτο επίσκοπο Κρήτης.
Επίσης, Ο Άγιος Τίτος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση και διάδοση του χριστιανισμού στην Κρήτη. Κάποια από τα επιτεύγματά του είναι: ο προσηλυτισμός πολλών Κρητικών στη χριστιανική πίστη καθώς και η ίδρυση πολλών εκκλησιών σε όλο το νησί. Λένε επίσης ότι έκανε πολλά θαύματα κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην Κρήτη.
 Στον άγιο αυτό είναι αφιερωμένος ο ναός του Αγίου Τίτου στην πόλη του Ηρακλείου. Την εκκλησία έχτισαν αρχικά τον 10ο αιώνα προς τιμήν του, από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφόρο Β’ Φωκά σε αναγνώριση της συμβολής του αγίου στη διάδοση του Χριστιανισμού στην Κρήτη.
 Ο ναός υποβλήθηκε σε πολυάριθμες ανακαινίσεις και προσθήκες στο πέρασμα των αιώνων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός καμπαναριού τον
16ο αιώνα καθώς και της εγκατάστασης ενός μεγάλου τέμπλου τον 18ο αιώνα. Σήμερα, η εκκλησία είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
 Τον Άγιο Τίτο γιορτάζουνε κάθε χρόνο στις 25 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή ο Ναός του Αγίου Τίτου φιλοξενεί μεγαλειώδη εορτή με ειδική λειτουργία και λιτανεία. Η γιορτή του Αγίου Τίτου είναι ένα σημαντικό γεγονός στη θρησκευτική όπως επίσης και την πολιτιστική ζωή της Κρήτης.
 Συνολικά, ο Άγιος Τίτος είναι μια σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης και η συμβολή του στη διάδοση του Χριστιανισμού ήταν πολύ σημαντική.

Ιστορικά Πρόσωπα της Κρήτης Άγιος Τίτος

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Μυθολογία

Νεολιθική Εποχή

Προανακτορική

Ανακτορική

Γεωμετρική Εποχή

Ελληνιστική Εποχή

Ρωμαϊκή Εποχή

Βυζαντινή Εποχή

Ενετοκρατία

Τουρκοκρατία

Ιστορικά Πρόσωπα

Ιστορικά πρόσωπα της Κρήτης Ελευθέριος K. Βενιζέλος