Η Ιστορία της Κρήτης Εξώφυλλο3
Ανακτορικός Πολιτισμός στην Κρήτη

Ανακτορικός Πολιτισμός στην Κρήτη

Ανακτορικός Πολιτισμός στην Κρήτη: Το νησί της Κρήτης είναι γνωστό για την πλούσια ιστορία, την ποικιλόμορφη κουλτούρα καθώς και τα εκπληκτικά τοπία του. Ο αρχαίος ανακτορικός πολιτισμός που κάποτε άκμασε στο νησί είναι μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του παρελθόντος της Κρήτης. Ο Μινωικός πολιτισμός, τον οποίο συχνά αναφέρουνε ως τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό στην Ευρώπη, άκμασε στην Κρήτη περίπου από το 2600 έως το 1100 π.Χ., και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε η εμφάνιση των ανακτόρων.

 Η ανακτορική κουλτούρα

 Χαρακτηριζότανε από μια ισχυρή κεντρική εξουσία, με αρχηγό του πολιτισμού έναν βασιλιά ή μια βασίλισσα. Τα ανάκτορα χρησιμεύανε ως το κέντρο της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, καθώς και το κέντρο καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Τα ανάκτορα εδρεύανε συχνά σε κορυφές λόφων ή σε στρατηγικές τοποθεσίες, επιτρέποντας την εύκολη άμυνα καθώς και την επιτήρηση της γύρω περιοχής.
 Το πιο γνωστό από αυτά τα ανάκτορα είναι το Παλάτι της Κνωσού, κοντά στη σύγχρονη πόλη του Ηρακλείου. Το παλάτι χτίστηκε γύρω στο 2000 π.Χ. και ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ανάκτορο της Κρήτης. Κάλυψε μια έκταση άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων και περιείχε εκατοντάδες δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων χώρων διαβίωσης για τη βασιλική οικογένεια, αποθήκες, εργαστήρια όπως επίσης και θρησκευτικά ιερά.

 Ο Ανακτορικός Πολιτισμός στην Κρήτη χαρακτηριζόταν από μια πλούσια καλλιτεχνική παράδοση, συμπεριλαμβανομένων των τοιχογραφιών, της κεραμικής καθώς και της γλυπτικής. Οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν στα ανάκτορα απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή, θρησκευτικές τελετές και μυθολογικές ιστορίες. Οι Μινωίτες ήταν επίσης επιδέξιοι μεταλλουργοί, κατασκευάζοντας περίπλοκα κοσμήματα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.
 Εκτός από τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα, οι Μινωίτες ήταν επίσης γνωστοί για τις προηγμένες μηχανολογικές και αρχιτεκτονικές τους δεξιότητες. Τα ανάκτορα χτίστηκαν χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μεγάλων λίθων και πολύπλοκων καμάρων. Τα ανάκτορα είχαν επίσης εξελιγμένα συστήματα αποχέτευσης, που επέτρεπαν την αποτελεσματική συλλογή και διάθεση του νερού.
Επιπλέον, η ανακτορική κουλτούρα στην Κρήτη παρήκμασε γύρω στο 1450 π.Χ., πιθανώς λόγω ενός συνδυασμού φυσικών καταστροφών και επιδρομών ξένων δυνάμεων. Ωστόσο, η κληρονομιά του μινωικού πολιτισμού συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει τους ανθρώπους σήμερα. Τα ανάκτορα της Κρήτης προσφέρουν μια ματιά σε έναν πλούσιο και περίπλοκο πολιτισμό που άκμασε πάνω από 3.000 χρόνια πριν.

Ανακτορικός Πολιτισμός στην Κρήτη1

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Μυθολογία

Νεολιθική Εποχή

Προανακτορική

Ανακτορική

Ανακτορικός Πολιτισμός στην Κρήτη1

Γεωμετρική Εποχή

Ελληνιστική Εποχή

Ρωμαϊκή Εποχή

Βυζαντινή Εποχή

Ενετοκρατία

Τουρκοκρατία

Ιστορικά Πρόσωπα