Η Ιστορία της Κρήτης Εξώφυλλο3
Προανακτορική Περίοδος στην Κρήτη

Προανακτορική Περίοδος στην Κρήτη

Η Προανακτορική περίοδος στην Κρήτη, γνωστή και ως Πρωτομινωική περίοδος, μεταφερόμαστε στην περίοδο της ιστορίας στο νησί της Κρήτης πριν από την κατασκευή των πρώτων ανακτόρων. Συγκεκριμένα αυτή η περίοδος ήταν περίπου το 3000 π.Χ. έως το 1900 π.Χ., και το καταλαβαίνουμε από την εμφάνιση του αρχαιότερου γνωστού πολιτισμού στην Ευρώπη, του Μινωικού πολιτισμού.
Ωστόσο κατά την Προανακτορική περίοδο οι κάτοικοι της Κρήτης ζούσανε σε μικρούς, αποκεντρωμένους οικισμούς. Οι οικισμοί αυτοί ήταν συχνά κοντά σε
εύφορη γη και οι άνθρωποι είχανε την γεωργία για τα προς το ζην. Ασχοληθήκανε επίσης
με το εμπόριο με άλλες περιοχές, όπως τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα, και 
αναπτύξανε ένα εξελιγμένο σύστημα μεταλλουργίας και έτσι φτιάχνανε εργαλεία και όπλα από χαλκό, μπρούτζο και χρυσό.
Η καλλιτεχνική έκφραση άνθισε την περίοδο αυτή, με εξέχον μέσο την κεραμική. Οι κάτοικοι της Κρήτης φτιάχνανε περίπλοκα σχεδιασμένα αγγεία,
με μοτίβα που ήταν από απλά γεωμετρικά σχήματα έως απεικονίσεις ζώων και ανθρώπων. Αυτά τα σχέδια δημιουργηθήκανε χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως slip painting, όπου μια ολίσθηση υγρού πηλού εφαρμόστηκε στην επιφάνεια της κεραμικής πριν από το ψήσιμο.

Επίσης μια άλλη σημαντική εξέλιξη κατά την Προανακτορική περίοδο ήταν η εμφάνιση ενός συστήματος γραφής. Η γραφή που χρησιμοποιήθηκε αυτή τη στιγμή, γνωστή ως Γραμμική Α, δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί, αλλά πιστεύουνε ότι χρησιμοποιήθηκε για διοικητικούς και λογιστικούς σκοπούς.
Σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων της Κρήτης αυτή την περίοδο έπαιξε και η θρησκεία. Επιπλέον τα στοιχεία δείχνουνε ότι λατρεύανε ένα πάνθεον θεοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναικείες θεότητες που τις σχετίζουνε με τη γονιμότητα και τον φυσικό κόσμο.
Επομένως, η Προανακτορική περίοδος στην Κρήτη ήταν μια εποχή σημαντικής πολιτιστικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Έθεσε τα θεμέλια για τον μεταγενέστερο Μινωικό πολιτισμό, ο οποίος θα εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς και εκλεπτυσμένους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου.

Προανακτορική Περίοδος στην Κρήτη1

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Μυθολογία

Νεολιθική Εποχή

Προανακτορική

Προανακτορική Περίοδος στην Κρήτη1

Ανακτορική

Γεωμετρική Εποχή

Ελληνιστική Εποχή

Ρωμαϊκή Εποχή

Βυζαντινή Εποχή

Ενετοκρατία

Τουρκοκρατία

Ιστορικά Πρόσωπα