Παγκρητική Ελλάδος Κρητική Κουζίνα & Προϊόντα

Κρητική Κουζίνα &
Προϊόντα

 Η παραδοσιακή κρητική κουζίνα είναι μια γιορτή της πλούσιας ιστορίας, του πολιτισμού καθώς και των φυσικών πόρων του νησιού. Την κουζίνα χαρακτηρίζουνε η χρήση φρέσκων, τοπικών υλικών και η εστίαση επίσης σε απλές γεύσεις.
 Ένα από τα πιο γνωστά κρητικά πιάτα είναι ο «ντάκος», που είναι μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα φτιαγμένη με κριθαρένιο παξιμάδι, φρέσκια ντομάτα, τυρί φέτα επιπλέον και ελαιόλαδο. Επίσης, ένα άλλο δημοφιλές πιάτο είναι το «στιφάδο», ένα μαγειρευτό φαγητό με βοδινό ή κουνέλι, κρεμμύδια, ντομάτες και μπαχαρικά.
 Στην κρητική κουζίνα η χρήση του ελαιόλαδου είναι βασική στα περισσότερα πιάτα. Οι ελαιώνες του νησιού παράγουνε μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, με έντονη γεύση που είναι ιδανική για μαγείρεμα όπως επίσης και σαλάτες.

Τα Πολυφημισμένα Εδέσματά μας

Ντάκος: Αυτό το πιάτο είναι ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά κρητικά πιάτα. Είναι μια σαλάτα από κριθαρένιο παξιμάδι, φρέσκια ντομάτα, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο. Τον σερβίρουνε συχνά ως ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα και αποτελεί μια εξαιρετική αναπαράσταση των απλών, φρέσκων και επίσης νόστιμων γεύσεων της κρητικής κουζίνας.

Καλτσούνια: Είναι μικρά πιτάκια φτιαγμένα με λεπτή ζύμη γεμάτη με τυρί. Τα σερβίρουν συχνά ως ορεκτικό και αποτελούνε βασικό στοιχείο της κρητικής διατροφής. Μια άλλη παραλλαγή για τα καλσούνια είναι τα γνωστά σε όλους ανεβατά, τα οποία αντί για λεπτό φύλλο γίνονται με ζυμάρι.

Γαμοπίλαφο: Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που τον σερβίρουνε συνήθως σε γάμους και άλλες ειδικές περιστάσεις. Είναι ένα πιλάφι που το μαγειρεύουν συνήθως σε ζωμό γίδας και είναι  αρωματίζεται με σκόρδο και λεμόνι.

Χοχλιοί Μπουμπουριστοί: Άλλη μια διάσημη κρητική συνταγή είναι οι «χοχλιοί μπουμπουριστοί». Πήραν το όνομα τους επειδή οι Κρήτες στρώνουνε τους χοχλιούς στο τηγάνι αμπούμπουρα, που θα πει μπρούμυτα.

Της Κρήτης μας οι κρητικοί κι απ’ όλη την Ελλάδα τρώνε πιλάφι αντί πατσά, τσικουδιά για λεμονάδα.

Πολύ φαΐ πολύ πιοτό γλέντια και μαντινάδες εκάμανε τσι Κρητικούς άντρες και λεβεντάδες!

Τα Αγνά Προϊόντα μας

Στην επίσκεψη σας στην Κρήτη μην χάσετε σε καμία περίπτωση την ευκαιρία να δοκιμάσετε:

Ελαιόλαδο: Το κρητικό ελαιόλαδο είναι γνωστό για την ποιότητα καθώς και την πλούσια γεύση του, γεγονός που το καθιστά αγαπημένο τόσο στους λάτρεις του φαγητού όσο και στους λάτρεις της υγείας.

Τσικουδιά: Η κρητική τσικουδιά, ένα παραδοσιακό απόσταγμα από σταφύλια ή άλλα φρούτα, είναι ένα αγαπημένο ποτό στην Κρήτη, γνωστό για την έντονη γεύση όπως επίσης και την πολιτιστική του σημασία.

Κρασί: Το κρητικό κρασί, φτιαγμένο από αρχαίες ποικιλίες σταφυλιού που το καλλιεργούνε στο μοναδικό έδαφος του νησιού, είναι ένα κρυμμένο στολίδι της Μεσογείου, προσφέροντας μια απολαυστική εμπειρία για τους λάτρεις και συγχρόνως τους γνώστες του κρασιού.

Παξιμάδια: Τα Κρητικά παξιμάδια φτιαγμένα με αγνά υλικά, είναι ένα αναντικατάστατο συστατικό της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας.

Μέλι: Το κρητικό μέλι φημισμένο για την εξαιρετική του ποιότητα και την πλούσια, ξεχωριστή γεύση του, το καθιστά μια ιδιαίτερα περιζήτητη λιχουδιά σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Μουσική

Χορός

Φορέσια

Διατροφή

Παγκρητική Ελλάδος Διατροφή Παράδοση