Η Ιστορία της Κρήτης Εξώφυλλο3
Η Μυθολογία στην Κρήτη1

Η Μυθολογία στην Κρήτη

 Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, έχει μια πλούσια και συναρπαστική μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την ιστορία καθώς και τον πολιτισμό του νησιού. Η μυθολογία της Κρήτης είναι ένα μείγμα μινωικών και ελληνικών παραδόσεων, αντικατοπτρίζοντας τη μακρά και πολύπλοκη ιστορία του νησιού.
 Στη μινωική μυθολογία, το νησί διοικούσε μια θεά, γνωστή ως «Ερωμένη των Ζώων». Ήταν η προστάτιδα της άγριας ζωής του νησιού και συχνά απεικονιζότανε να κρατά φίδια, λιοντάρια όπως και άλλα άγρια πλάσματα. Οι Μινωίτες πιστεύανε επίσης σε μια σειρά από άλλες θεότητες, μεταξύ των οποίων μια θεά της συγκομιδής, ο θεός της θάλασσας και ο θεός του ήλιου.
 Όταν οι Έλληνες έφτασαν στην Κρήτη, έφεραν μαζί τους τη δική τους μυθολογία και θεούς. Ο πιο γνωστός από αυτούς ήταν ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών, που λέγεται ότι γεννήθηκε στο νησί. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας ήταν κρυμμένος σε μια σπηλιά στην Κρήτη από τη μητέρα του, Ρέα, ώστε να τον προστατεύσει από τον πατέρα του, τον Κρόνο, ο οποίος ήταν γνωστός ότι έτρωγε τα δικά του παιδιά. Ο Δίας ανατράφηκε στο νησί από μια ομάδα νυμφών και αργότερα έγινε ο κυρίαρχος των θεών.

Σημαντικές μορφές της κρητικής μυθολογίας 

 Μια άλλη σημαντική μορφή της κρητικής μυθολογίας ήταν ο μινώταυρος, ένα πλάσμα με σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου. Επίσης, σύμφωνα με το μύθο, ο μινώταυρος φυλασσότανε σε έναν λαβύρινθο της Κρήτης και τρεφότανε από ανθρωποθυσίες . Ο Θησέας, ο ήρωας της Αθήνας, νίκησε τελικά τον μινώταυρο με τη βοήθεια της Αριάδνης, μιας πριγκίπισσας της Κρήτης.
 Εκτός από αυτούς τους γνωστούς μύθους, η Κρήτη έχει επίσης μια πλούσια παράδοση σε τοπικούς θρύλους και λαογραφία. Πολλές από αυτές τις ιστορίες περιλαμβάνουνε συναντήσεις με υπερφυσικά πλάσματα, όπως νεράιδες, καλικάντζαρους και μάγισσες.
 Σήμερα, η Κρήτη συνεχίζει να είναι ένα μέρος όπου η μυθολογία και η ιστορία διασταυρώνονται. Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να εξερευνήσουνε τα ερείπια του μινωικού παλατιού στην Κνωσό, όπου γεννηθήκανε πολλοί από τους αρχαίους μύθους και θρύλους του νησιού. Μπορούν επίσης να επισκεφθούνε τις πολλές εκκλησίες και τα ιερά αφιερωμένα στον πολιούχο του νησιού, Άγιο Τίτο, ο οποίος έφερε τον Χριστιανισμό στην Κρήτη τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

Η Μυθολογία στην Κρήτη

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Μυθολογία

Η Μυθολογία στην Κρήτη

Νεολιθική Εποχή

Προανακτορική

Ανακτορική

Γεωμετρική Εποχή

Ελληνιστική Εποχή

Ρωμαϊκή Εποχή

Βυζαντινή Εποχή

Ενετοκρατία

Τουρκοκρατία

Ιστορικά Πρόσωπα